Echtscheiding - Gunneman Financieel Advies

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Echtscheiding

 

U gaat uit elkaar, maar wat doet u dan met de woning? Als u beiden vertrekt en de woning wilt verkopen, werkt de huidige situatie op de woningmarkt niet echt mee. Blijft één van u in het huis wonen, dan zijn de hypotheek en de fiscus belangrijke aandachtspunten.

Als slechts één van u eigenaar is, hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan in het huis blijven wonen. Staat de woning op naam van u beiden? Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: uitkopen of verkopen.

Bij een verkoop wegens echtscheiding krijgt u vaak te maken met de bijleenregeling: u moet de vrijkomende overwaarde (ook wel: eigenwoningreserve) tot drie jaar na de verkoop gebruiken voor de aankoop van een andere woning. Koopt u na een echtscheiding binnen drie jaar een ander huis, dan moet u uw deel van de overwaarde uit de echtelijke woning inbrengen in uw nieuwe huis. Doet u dat niet? Dan krijgt u over dit bedrag  geen hypotheekrenteaftrek. Uw deel van de overwaarde wordt naar eigendomsverhouding berekend. Was u beiden voor de helft eigenaar, dan bent u ieder fiscaal verantwoordelijk voor de helft van de overwaarde.

Verkoopt u de woning, dan krijgt u mogelijk met onderwaarde te maken. De woning brengt dan minder op dan de hypotheekschuld. In dat geval moet de restschuld onder u beiden worden verdeeld. Blijft u in het huis wonen en is er - na taxatie - sprake van onderwaarde, dan vergoedt uw vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde.

Een goed inzicht en advies in een vroegtijdig stadium kan dus cruciaal voor u zijn.

Gunneman Financieel Advies
KvK   59355956
Tel:   0622906503
info@gunnemanfinancieeladvies.nl 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu